25 oktober 2012

Aréola Mammae!

Bild lånad ifrån nätet


Ok, för någon dag sedan satt jag och lyssnade på radio. Det handlade om att Sveriges fulaste ord skulle utses (inte med den fulaste innebörden utan just ordet i sig). Det ord som vann var "VÅRTGÅRD". Jag måste säga att jag är beredd att hålla med...smaka på det...V..Å..R..T..G..Å..R..D...nja, det ligger inte riktigt rätt i munnen. Väldigt avtändande om jag ska vara ärlig. Nu är det ju så att "tuttar" är en stor del av mitt liv i och med att burlesken är en stor del av mitt liv och därmed tycker jag ju att vårtgårdar i sig är fina, sexiga och något som borde framhävas. Ordet är fult men det är inte vårtgården i sig. Så...i radioprogrammet fördömdes ordet MEN ett annat ord introducerades istället, som ett alternativt namn och det, mina kära läsare, föll mig verkligen i smaken så från och med nu är det inte vårtgårdar som döljer sig bakom alla fina pasties utan....ta da...ARÉOLA MAMMAES eller kort ARÉOLAS!

Jag måste dock ta upp en sak som slog mig när jag lyssnade på radioprogrammet. Av alla de ord som togs upp som exempel på Sveriges fulaste ord var det väldigt många som var "kvinnliga". Några exempel är: fitta, framstjärt, vulva, vagina etc. Nu vill jag inte göra detta till en jämställdhetsfråga (kuk och pung nämndes också men inte i samma utsträckning) men det är ändå lite intressant att vi kvinnor inte har ett bra ord på våra vackraste kroppsdelar. Vi tycker allt som oftast själva att orden vagina, fitta etc. inte känns bra att säga. Vi säger inte det (åtminstone inte jag) med samma kraft som en man säger tex. kuk. För en tid sedan fick jag möjlighet att ta hand om en liten tjej och jag hade svårt att bestämma mig för vilket ord jag ville att hon skulle lära sig att använda för sitt kön. Jag menar när det var dags att duscha och jag ville att hon skulle tvätta sig eller torka sig i underlivet, vad skulle jag säga? Snippa? Vilket är ett ord som jag verkligen har haft svårt att anamma. Jag vet att jag sa framstjärt någon gång men vad fan...det är väl ändå inte stjärt vi har där fram. I brist på alternativ och då skolan verkar ha anammat ordet snippa väl kände jag att jag var tvungen att försöka lägga ordet rätt i munnen och använda det utan att själv känna mig obekväm. Dock har jag inte använt det efter att den lilla tjejen försvann ut ur mitt liv. Känns mer som det är ett ord för barn än för vuxna.

Det stör mig att vi kvinnor inte har ett bra gemensamt ord för vårt kön. Jag skulle vilja att det fanns ett ord som vi kunde använda med styrka och stolthet. 

Jag har en tid arbetat med utsatta kvinnor där de tvingats prata i detaljer kring sex. De ord kvinnorna använde var jag tvungen att använda, sa de fitta om sitt kön var jag tvungen att säga fitta osv. Ofta sa de inte fitta eller vagina utan "där nere". Ibland nickade de bara neråt men då jag var tvungen att få dem att säga vad de menade, även om jag förstod, insåg jag snart hur otroligt svårt det är för oss kvinnor att sätta namn eller nämna, tala om, vårt underliv, vår vagina, snippa, fitta, mus vad ni nu vill kalla det. 

Visst är det tråkigt?

Ja, det var en liten reflektion jag gjorde så där över en kopp kaffe vid köksbordet intill radion :).

1 kommentar:

  1. Haha! Håller med om att "vårtgård" inte låter speciellt vackert. Engelskans "areola" låter mycket vackrare! Undrar vem som kom på att det skulle heta "vårtgård" överhuvud taget? Förmodligen en karl som aldrig sett ett par bröst... ;) Underbar bild förresten! :) xx

    SvaraRadera