31 oktober 2012

Blomma, grotta, mus?

Kommer ni ihåg mitt tidigare inlägg i vilket jag skrev om "Vårtgård"  och vad vi ska kalla kvinnans könsorgan  (jag har fortfarande inte hittat ett ord jag känner passar mig)? Av en händelse såg jag att det senaste avsnittet av tv programmet "69 saker du vill veta om sex" skulle innehålla inslag av burlesk och det ville jag förstås ta del av varav jag slog på datorn och gick in på tv3 play. Förutom att jag fick se några välkända ansikten och goda vänner i programmet (i delen då burleskartisten Fräulein Frauke intevjuvas) fick jag också höra panelens diskussion kring vad de kallar sitt könsorgan och det intressanta var (vilket inte är nytt på något vis) att de inte heller var helt överens om vilket ord som passade bäst. En del sa "mus" andra ville använda "fitta". De hade även andra namn som de använde så som : "mutta", "muff" och "Fiffi". En av kvinnorna i panelen ansåg att det var okej för henne att kalla sitt eget kön för "fitta" men inte att någon annan gjorde det för då blev det vulgärt. Hon var också den som använde ordet...eller snarare namnet..."Fiffi" och hon talade om "Fiffi" som att det var en person utanför sig själv.

Jag tycker det är så intressant att vi år 2012 inte vet vad vi ska kalla det kvinnliga könet. Några i panelen tyckte att man inom läkarvården borde börja säga "fitta" men jag vet inte...jag har väldigt svårt att lägga det ordet i min mun utan att känna mig lite fräck och syndig ;). Samtidigt vet jag inte vad jag ska säga. Vagina? nej det är för medicinskt, underliv? nej, det är heller inte bra men det är nog faktiskt det jag använder mest (tror jag) iallafall i formella sammanhang. Men ordet "Snippa" då? Efter att ha sett programmet "69 saker..." så säger jag absolut nej till ett fortsatt användande av det. Varför? Jo, i programmet förklarade en språkvårdare att ordet snippa först användes 1932 av en skåning. Han (jag förmodar att det var en han) stod och tittade på en suggas arsle (rent ut sagt) och utbrast: "snippa". Så mina damer och herrar, ordet snippa kommer ifrån suggans kön/arsle. Det går bort, inget mer "snippa" för min del.

Språkvårdaren berättade också att vi tenderar att kalla det kvinnliga könet för t.ex. "blomman" eller "grottan"  medan män får namn som "ormen" och Långe Jan". Bakgrunden till att det blivit så är samhällssynen på den kvinnliga sexualiteten, att kvinnan är/ska vara passiv när det kommer till sex medan män är/ska vara aktiva, mäktiga och ta för sig. Därav namnen,blomman, grottan etc. Namn på saker och naturfenomen som finns där och som man kan utforska men som är passiva medan männens kön får namn som ormen som är aktiv och ostoppbar. När jag läste socialantropologi fanns forskning som påvisade att samma idé, om kvinnligt och manligt, fanns när det gällde leksaker. Flickors leksaker kan oftast inte stå eller gå själva (dockor t.ex), de låter inte och de behöver en hjälpande hand men när det gäller leksaker för pojkar är de precis tvärtom. 

Det finns också ord som förminskar det kvinnliga könet. "Mus" är ett sådant ord. Jag gillar verkligen inte att någon kallar mitt...underliv (wonderlife ;))...för mus. Jag må ha svårt att bestämma mig för vad jag ska kalla mitt kön men det är fan i mig inte en mus jag har mellan benen, inte en kisse heller för den delen!

Slida då, är det ett bra ord...det är svårt att låta bli att tänka att slida är något som kniven stoppas in i.så...nää, jag antar att det också går bort. Framstjärt är ju helt åt fanders och enligt panelen i programmet ansågs det ordet vara den värsta.

Tänk vad  många ord jag har att välja mellan och ändå känns inget rätt. Dock är det ju så: att "kärt barn har många namn" ;).


Bild lånad ifrån nätet



1 kommentar:

  1. Fick ett namnförslag ifrån en kvinna på Facebook. Hennes mamma använde alltid namnet "Frideborg" :).

    SvaraRadera