11 oktober 2012

Vilken är er favorit?

I Damernas Värld ifrån den 14 november 1957 hittade jag detta roliga reportage om hattar.

"Vilken är er färg?"

"Svenskan är inte hattsinnad. Hon har med glädje accepterat det kontinentala hattlösa modet som liksom sanktionerat hennes inneboende lust att slippa ifrån det svåra valet av huvudbonad, som ibland kan bli något av ett tandläkarbesök- ångestfullt, och *vad ska min man tycka*- och dessutom är ganska komplicerat. Vårhatten- inkarnationen av våren själv i garderoben- hoppar hon utan saknad över. Det vet våra modister. Men enbart beroende på rädsla och dålig kassa är detta inte. Hattmodet har intill hösten 57 varit i svåraste laget- de rakt placerade burkarna t.ex. var för fordrade och skrämde bort redan förut räddhågade damer.

Men nu i höst har hatten blivit en Huvudsak igen- inte bara av det praktiska skälet att man fryser om huvudet om vintern, utan för att det nya modet är vackert, ungt och variationsrikt. Enkla former, från baskermodellen på nacken till den värmande jerseyturbanen, har varit grunden till en verkligt blomstrande hattflora där färgen är det nya chockartade".



Blått för den mörka
och blå hatt till svart dräkt- den nya klädsamma nackbaretten med kulle av dubbelt flor och kant i blå sammet.



20- tal igen
Den djupa garbiska klockan av mjuk filt med bakåtvikt brätte är en ung och klädsam form för vardagshatten. Här är den utförd i milt sämskskinnsgult som står vackert mot grått, gråbeige och brunt.



För cocktail
och den korta uringade, men även till den svarta visitdräkten, har Rune tänkt sig den frygiska mössan som samlar in allt hår i lysande korallrosa satin duchesse. En hatt som är en juvel i sig själv.



Rosor
och flor. Minimalband av paljetter med hästsvans av rosor och florkoaff till den korta svarta.



Zebraskinn
och sammet ingår i den här flickaktiga lilla hatten från Hatt-Gösta.



Grönt för blondinen
-milt olivgrön melusine med bäverfärgat kantband i den moderna klockformen- en hatt som står vackert mot brunt och nutria.




En värmande mössa
av idel virkade öglor hittade vi i Runes hattshop. Kostar kr 39:- och hotar att bli en ungflicksschlager genom sina dekorativa och värmande egenskaper.



Gråbeige till svart
nackbaretten passar de nya kortklippta frisyrerna- här är en i blekt gråbeige sammet med grosgrainrosett mitt bak, skuren i cirklar, Från Eriksons Mode.



Rött för blondinen
en blekt korallröd hatt i långhårig melusine med ett olivgrönt grosgrainband om pannan försett med en svart silkestofs. En djärv parishatt från Lanvine Castillo som inköpts av MArie Alphonsine.



Isblå jersey-turban
till gråbeige ulster med kapuschong- det enda möjliga om man tänker bära kapuschong över huvudet. Runes Shop kr 49:-, Finns i ett flertal nyanser samt svart.



Djärv
och raffinerad i färg är den här Runeskapelsen- en avancerad Floda-bahytt i turkosblå sammet med olivgrönt grosgrainband som en plisserad kant. Lämplig som cocktailhatt till svart gärna något urringat- eller som en liten kvällshatt till päls.



Dekorativ fasanpenna
Intensivt violblått i sammetsvelour- djup klockform och en fasanpenna som dekoration.



Tjugutalsskopa
i svart sammet med ägrett vid kinden och sofistikerat grovmaskigt *hönsnätsflätor*.



Plymer och paljetter
monterade på två omlottlagda band.



Elegant turban
med orientalisk anstrykning.



Aftonhatt
med den sneda placering som klär många bäst får man tillåta sig i höst igen- den här bruna sammetskalotten har vita gardenior och ett brunt tyllflor som dekorativt tillägg.



Vit sammetshatt
i barettform med stickningar.


Så...ska vi följa rådet (som avslutar reportaget): "Kappa i glad färg- hatt i neutral ton, eller vice versa. Och helst inte svart till svart- det är visserligan elegant men dystert och en aning opersonligt. Låt oss bli lite djärva i färg i höst!"

Favorithatten är nog "Aftonhatten" och "Tjugutalsskopan", vilken är din?


3 kommentarer:

  1. Hej!
    Hattgösta var en släkting till mig som jag söker information om. Det enda som kom upp på nätet var bilden i din blogg. Vet du något mer om honom vore jag jättetacksam om jag fick veta :) Fin blogg!
    MVH Mathilda Gustavsson
    mathilda.gustavsson@hotmail.com

    SvaraRadera
  2. Hatt Gösta hade tre karriärer 1. modist som han gav upp nr det inte längre modernt att köpa en vår- eller hösthatt 2 restaurangägare, Göstas på Södravägen 32, sålde restaurangen till den mindre kände av bröderna Mannerström, 3 heminredare i lyxklassen. Vi håller på med en bok som bland annat Hatt Gösta Andersson, berättar gärna mer om Du tar kontakt. Hur är du själv släkt med Hatt-gösta Svante.kjellberg@comhem.se

    SvaraRadera
  3. Vi har just publicerat boken " 100 år av boende" som bland annat innehåller ett långt kapitel om Hatt Gösta och massor av bilder Vill du veta mer eller
    köpa boken (för 200:-) kontakta Anders Göransson , e mail adress
    anders.goransson@profu.se

    SvaraRadera